Škvarkový chléb

Jednou za čas se účastním setkání s Justem. A právě tam jsem ochutnala dobrý chleba a zrovna si poprosila o recept. Tento škvarkový už je můj v pořadí čtvrtý. Trochu jsem si postup upravila a přikládám i recept.

Potřebujeme:

3 hrnky hladké mouky – Babiččina volba, 1 balíček sušeného droždí, 2 kávové lžičky soli, 2 kávové lžičky sušeného česneku a 2 kávové lžičky kmínu. Dále 1 a půl hrnku vlažné vody .Do těsta se můžou přidat i semínka slunečnice, dýně, sezam, nebo i osmažená cibulka dozlatova, nebo právě i škvarky.

Postup:

Do mísy robotu nasypeme mouku, přidáme sůl, kmín, sušený česnek i droždí. Lehce promíchat a přidat vlažnou vodu. Zapneme robot a to je čas přidat i semínka podle chuti atd. Uhnětené těsto necháme přikryté kynout přibližně 6 hodin. Jakmile je těsto vykynuté, předěláme ho na pomoučený vál a rukama namočenýma v oleji ho roztáhneme do tvaru čtverce. Odteď si stopneme 30 minut a zapínáme troubu na 230 °C a zároveň vkládáme do trouby prázdnou mísu i s víkem, nebo pekáček. Po půl hodině se těsto přeloží jak psaníčko, Levý bok doprostřed, potom pravý, následuje horní část doprostřed a stejně tak i spodní. Stopneme dalších asi 15 minut. Je čas vyndat z trouby nahřátou mísu a těsto vložíme do ní a přikryjeme i tou teplou pokličkou. Vložíme zpět do trouby a po 30 minutách pokličku odděláme a dopékáme ještě 15 minut. A je hotovo 🙂

V původním receptu je kynutí 8 – 12 hodin, zdálo se mi to dlouho, ale asi záleží i na teplotě v místnosti a samozřejmě i pečení se může nějakou minutou lišit, záleží, jak každému peče trouba. Je taky trochu zajímavé, těsto do mísy nebo pekáčku vložit. Pomáhám si stěrkou. Moukou pod těstem nešetřím. První těsto jsem měla trošku řidší, proto jsem překládání vynechala a byl i tak chlebík pěkný a dobrý.

Na řezu nevypadá špatně 🙂
A ke škvarkovému chlebu nesměla chybět ani škvarková pomazánka 🙂
napsat komentář

16 odpovědí na “Škvarkový chléb”

  1. Přiznám se, že na první přečtení mi recept přišel trochu složitý, ale možná bych to zvládla, Ali. 😉 Chléb vypadá náramně a musel být moc dobrý. Tohle bych si dala líbit, nejspíš se budu časem opičit, momentálně mám ovšem jaksi lenošné dny. 😉 😀
    Přeji pohodový nedělní večer. U nás prší! 🙂

    1. Hani, taky jsem si prvně říkala, že je to složité, ale není. Chce to trochu vychytat a pečeš jeden za druhým 🙂
      Mám ještě jeden nový recept, až vyzkouším, dám vědět.
      Měj se hezky a klidně odpočívej, to je taky potřeba 🙂
      Sedíme ještě venku a máme zrovna po bouřce, prozatím napršelo 8 mm. Ve čtvrtek 57 mm, to bylo vody ažaž.

  2. Škvarkový chleba bych si dala. Předložím recept manželovi, on už chleba pekl a byl dobrý. Třeba se do toho pustí. Díky, měj se fajn 😊

    1. Vůbec nebyl špatný, Evi. Prý chutnal líp, jak se semínky 🙂
      Měj se moc hezky a manželovi fandím, když se pustí i do takového pečení, u nás je už další dotaz, “kdy budeš zadělávat ? ” :-))
      To mě ale problém nedělá 🙂 pa Alena

  3. Hani, ten první, co jsem zkoušela, jsem nechala taky přes noc, zadělávala jsem až ve 22 hodin, s obavou, abych to neměla jak Hrnečku vař :-)) V 7 ráno už jsem šla pokračovat. Těsto se mi zdálo, že už v míse klesá, proto zkouším zkrátit dobu kynutí. Uvidím, ještě pár pecnů a bude to vychytané :-))
    Měj se moc hezky . Alena

  4. Jé tak ten bych si dala a hned! Asi ho brzy vyzkouším. Děkuji za recept. Měj se moc krásně a opatruj se. Hezké letní dny přeji v pohodě a ve zdraví.

    1. A když jsou i dobré škvarky, Jaruško, tak je to fajn😊Máme u nás šikovného řezníka, škvarky má, jak jsem byla zvyklá, když se kdysi doma dělávaly zabijačky. Pomazánku z nich jsem dělala po delší době, tak jsme si pochutnali😊😊Děkuji za návštěvu a měj i Ty pohodové dny😊

    1. Mám někde recept na škvarkové pagáčky, možná je to stejné, jak Tvoje vdolecky. Tímto jsi mi je připomněla, diky😊Leni, měj se moc pěkně a užívej si ve zdravi a pohodově léto 😊

  5. Alenko, děkuji za návštěvu na mém blogu. Te chleba vypadá skutečně skvěle, určitě ho vyzkouším. A asi nejen chleba, hned na první kouknutí mě toho zaujalo daleko víc.
    Přeji hezké odpoledne. Helena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *