Šlehaný jablkový koláč

Ingredience:

4 kyselá jablka, 120 g hladké mouky, 2 kávové lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 120 g másla, 2 vejce, 100 g krupicového cukru a 1 balíček vanilkového, 2 lžíce rumu, 2 lžíce mléka, 4 kapky citronového oleje, na špičku nože skořice.

Postup:

Nejdříve jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky. Pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Rozpustíme si máslo, aby trochu zchladlo a začneme šlehat vejce, oba cukry, a rum do pěny. Do té potom máslo nalijeme, promícháme, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí a špetkou soli. Úplně nakonec lehce vmícháme nakrájená jablka. Urovnáme do formy, vyložené pečícím papírem a na 180°C upečeme. Dozdobit po upečení můžeme zakysanou smetanou.

Poznámka: Mléko můžeme nahradit citronovou šťávou, v tom případě olejíček vynecháme.

Koláč byl dobrý, vlahý.

napsat komentář

14 odpovědí na “Šlehaný jablkový koláč”

  1. Podobný koláč taky peču, ale dnes využiju tento Tvůj receptík, protože ingredience jsou do malé formy a pro nás dva to stačí.
    Díky za návštěvu na mém blogu a měj hezké dny!
    Hanka

  2. Jablečné koláče já ráda, Ali, zvlášť když je v nich ještě rum. 😉
    Tenhle vyzkouším, mám spoustu padaných jablek a nevím, co s nimi.
    Tvůj recept se mi zamlouvá. 😀

  3. Nepochybuji, že je koláč výborný, ale nevzala bych si – teď ☺. Doma jsme omezili sladké, pokud to jde a má to i výsledky. Přeji pěkné dny, i když včera u nás bylo krásně a dnes už ne. ☺

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *