Ingredience:
1 kg polohrubé mouky, 200 ml smetany, 280 g másla, 3 žloutky, 60 g droždí, 150 g krupicového cukru, 100 g kandovaných třešní, 80 g neloupaných mandlí na plátky nastrouhaných, sůl.
Postup:
Část mouky nasypeme do mísy robotu, uděláme důlek a nadrolíme droždí. Dáme část cukru a přilijeme smetanu. Necháme vzejít. Mezitím si rozehřejeme máslo, to potom do kvásku nalijeme, přidáme zbytek cukru, žloutky, sůl a zbylou mouku. Během hnětení přidáme strouhané mandle a kandované třešně. Zaděláme tužší těsto a necháme ho několik hodin kynout. Vykynuté těsto přendáme na vál, rozdělíme na 3 díly a ještě každý díl pěkně propracujeme a uděláme bochánek.Uložíme na plech s pečícím papírem a pod utěrkou ještě necháme chvíli kynout. Než vložíme do předehřáté trouby, uprostřed každého mazance nařízneme křížek a potřeme žloutkem.
V plánu péct letos mazanec jsem ani neměla, ale nedalo mi to a v kuchařce jsem našla tento recept, malinko pozměnila a udělala jsem dobře. Těsto je křehké a dobré.
napsat komentář
Alenko, mazanec vypadá dobře a určitě je i chutný. K nám nikdo koledovat nepřijde, ale pár vajíček jsem taky nachystala. Přeju hezký zbytek Velikonoc. Zdraví Lenka
http://www.babilenka.cz
Leni, mazance nám chutnaly, recept už jsem si zařadila do oblíbených 🙂
Měj se moc hezky a díky za komentář.
Letos jsem prvně vajíčka nebarvila. Kvůli zákazům musíme být jen doma ani na chatu nemůžeme, takže koledníci nebudou. Velikonoční výzdobu mám, ale letos bez barvených vajec ☺☺☺
Evi, byli u nás také jen vnoučci a i proto, že bydlíme naproti. Doma si vajíčka taky barvili a náramně si to užili a taky skoro vše sami udělali 🙂 Věřím, že by měli otázku, proč nemáme nabarvená vajíčka i my :-))
Ten mazanec vypadá opravdu úžasně ♥
Děkuji, Eliss 🙂
Vypadá to všechno moc pěkně.
Jani, moc děkuji.
Měj se pěkně 🙂
Ten mazanec vypadá dobře….
Renatko, takový zkušební 🙂 a byl i moc dobrý.
Přeji pěkný zbytek víkendu 🙂
Věřím, že byl mazanec výborný, moc dobře i vypadá. Tenhle recept si musím uložit a vyzkoušet. Mně se mazance nezadařily, špatně vykynuly … ostatně jako obvykle. 🙁 😉 😀
Hani, recept Ti doporučím 🙂 Těsto je křehké a dobré.
Tvarově bych je mohla mít taky lepší :-)) Tak třeba příště se podaří líp.