Špenátové kostky

…s mascarpone krémem. Jak jsem slíbila v předminulém článku, na Špenátové kostky vkládám i recept.

Ingredience:

120 g listového špenátu, 200 g krupicového cukru, špetka soli, 5 vajec, 120 ml řepkového oleje, 1 kávová lžička pomerančového extraktu, 350 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva.

Na krém:

250 g mascarpone, 500 ml kvalitní smetany, 1 kávová lžička vanilkového cukru, 2 polévkové lžíce moučkového cukru.

Na dokončení:

ostružinová marmeláda, ovoce – použila jsem hroznové víno.

Postup:

Špenát opláchnout, nechat okapat, potom rozmixovat na kaši a na cedníku ještě necháme znovu okapat. Vejce, cukr, špetku soli vyšleháme do pěny. Za stálého míchání přidáváme postupně olej, extrakt, špenát a nakonec mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do pekáče vyloženého pečícím papírem a upečeme v předehřáté troubě asi na 190°C. Z upečeného plátu odkrojíme okraje, které potom použijeme na dozdobení. Upravený plát rozkrojíme na přesné půlky. Spodní část natřeme marmeládou a dáme krém. Příprava : Vychlazené mascarpone rozšleháme s cukrem, přilijeme smetanu a vyšleháme vše do hustého krému. Dále položíme druhou půlku upečeného plátu a natřeme znovu bohatě krémem. Odkrojené kousky rozdrolíme na krém a podle fantazie ještě dozdobíme ovocem, čokoládou, zbylým krémem atd.

napsat komentář

10 odpovědí na “Špenátové kostky”

  1. Ali, to jsou luxusní zákusky, vypadají nádherně a musely se na jazyku doslova rozplývat. 🙂 Určitě je vyzkouším, recept se mi zamlouvá i proto, že není nijak náročný. 😉
    Přeji pohodový týden. ☼ H.

    1. Hani, líbily se dost a téměř všem i chutnaly. Vyzkoušej, je to jednoduché, jen mít doma všechny ty ingredience 🙂 Kdybych nevěděla, že je to ze špenátu, ani bych to snad chuťově nepoznala.
      Přeji taky pohodový týden, hlavně už méně deště, ještě mám sadit rajčata.

  2. Skvělý recept. Už jsem viděla i špenátový dort a hodně mně to láká, možná vyzkouším Tvoje kostky. Zdravím 😊

    1. Evi, na “zelené pečení” už jsem se chystala dlouho a prvotní plán byl taky dort. Nakonec to byly kostky a nebylo to špatné 🙂

  3. Kostky vypadají úžasně a musejí také úžasně chutnat. Myslím, že je vyzkouším. Jenom strávníci musí vidět, že to zelené je opravdu ze špenátu. Nedávno jsem jim uvařila špenát z kopřiv, ochucený medvědím česnekem. Olizovali se až za ušima, ale když jsem jim řekla kde mi “špenát” vyrostl, nadšení opadlo… Neví, co je zdravé… Těším se na další recept.

    1. Heli, přesně tak, já si nějakou kopřivu okopávám i na zahrádce :-))
      Ze špenátu pečení klidně vyzkoušej, ať je to dort, nebo tyto kostky. Nám to chutnalo. Měj se hezky a zdravě, Heli 🙂
      Díky za návštěvu 🙂

  4. Tak to je hodně zajímavý recept a tudíž pro mě lákavý.Špenát mám ráda na všelijaké způsoby a tak myslím,že vyzkouším.
    Děkuji za recept a přeji hezké dny

    1. Jitu, v tomto ten špenát chuťově ani moc necítím, jen barvou se to dá odhadnout. Ale jinak dobrý a i zajímavý zákusek 🙂
      Přeji i Tobě pěkné a pohodové dny.

  5. Alenko já jsem mechový dortík špenátový zkusila před týdnem. Ihned zmizel, nestihla jsem ani vyfotit…Udělám zas. Je to zase něco nového a moc mě to lákalo, jak to chutná a super. Tvoje kostky vypadají krásně ! Lenka
    http://www.babilenka.cz

    1. Leni, ani se nedivím 🙂 Určitě byl Tvůj dortík moc dobrý. Byly i tyto kostky, taky byly hned fuč 🙂
      Posílám pozdravy 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *