Ingredience na těsto:
500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 125 g másla, 1 kostka droždí, špetka soli, 2 vejce, půl balíčku vanilkového cukru, hrst krystalového cukru, 3 kapky citronového oleje.
Další potřebné suroviny:
povidla, malá miska mletého máku s moučkovým cukrem, švestky.
Na tvarohovou náplň:
500 g tvarohu v kostce, 1 vejce, půl balíčku vanilkového cukru, dvě hrstky moučkového cukru, lžíce rumu, 4 kapky citronového oleje – vše umícháme.
Na drobenku jsem použila:
asi 200 g polohrubé mouky, 110 g moučkového cukru, půl vanilkového cukru, změklé sádlo – vypracovat drobenku.
Postup:
Do mísy robotu nasypeme část hladké mouky,vytvoříme důlek a do něj rozdrolíme droždí.Nalijeme vlahé mléko a přidáme oba cukry.Necháme droždí vzejít.Mezitím si rozpustíme máslo,to potom mírně zchladlé přidáme do mísy.Začneme míchat a přidáme vejce, olej,sůl a zbylou mouku.Necháme kynout.
Z těsta velkou lžící odkrajujeme kousky těsta,rukama vytvarujeme bochánek,následně placku a položíme na plech s pečícím papírem.Lžičkou pak dáme a rozetřeme náplně a posypeme drobenkou.
Variace náplní: povidla +mák, povidla +drobenka atd.
Z těstem se moc hezky pracovalo,pěkně nakynulo.Náplně mi vyšly přesně,zbyla mi jen drobenka.
Z této dávky mi vyšlo 19 koláčů.
napsat komentář