Ingredience:
500 g polohrubé mouky, 1 lžíce cukru krupice,špetka soli,citronová kůra,50 g droždí, 1/4 l vlahého mléka,2 žloutky,150 g másla,150 g sádla.
Posypka: polohrubá mouka,moučkový cukr,vanilkový cukr,kousek másla-umícháme.
Nádivka: mleté vlašské ořechy,moučkový cukr,vanilkový cukr,citronová šťáva,rum,trochu mléka na spaření-ořechy s cukry promícháme,spaříme mlékem a přidáme citronovou šťávu i rum.
Dále: rozšlehané vajíčko na namáčení koláčků,na potření máslo a rum,moučkový cukr na posypání.
Postup:
Do mísy dáme špetku soli, polohrubou mouku a uděláme důlek.Rozdrobíme droždí a zalijeme vlahým mlékem,dáme lžíci cukru a necháme droždí vzejít.Přidáme žloutky,hodně změklé máslo i sádlo a citronovou kůru.Vypracujeme těsto a necháme vykynout.
Z vykynutého malou lžičkou odkrajujeme kousky těsta,roztáhneme a naplníme připravenou ořechovou nádivkou.Zaděláme,namočíme v rozšlehaném vajíčku a namočíme do posypky.Uložíme na plech ,vyložený pečícím papírem.Takto připravené koláčky necháme na plechu ještě chvíli kynout a potom upečeme v předehřáté troubě na 200°C dorůžova.
Ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.Vychladlé můžeme pocukrovat.
napsat komentář