Jablková povidla

Na povidla mám recept po své mamince. Je celkem jednoduchý i když než se jablka zbaví jadřinců a oloupou, chvilku to chce. Použila jsem jablka padaná, aspoň se zužitkovala.

Jak na to :

3 kg připravených jablek umeleme na masovém strojku. Přidáme 1,5 kg krupicového cukru a 125 ml octa. Promícháme, zatížíme ( použila jsem talíř ) a zakryjeme pokličkou. Necháme stát do druhého dne. Uleženou hmotu vaříme asi hodinu (tak mám psáno v receptu, ale podle chtěné hustoty povidel se čas vaření může měnit ) Potom už jen dáme do připravených skleniček a otočíme dnem vzhůru. Jsou výborná.

V hrnci připravená hmota před vařením.
A máme hotovo 🙂
napsat komentář

10 odpovědí na “Jablková povidla”

    1. Jo jo, Leni, budou 🙂 Já i při vaření dost ochutnávám 🙂
      Na švestková povidla je asi dost receptů, budeš mít na svých stránkách potom taky ten svůj ?

  1. Jablková povidla se určitě v zimě hodí. Moje babička dělávala hrušková povidla, a to byla dobrota. Na zahradě hrušky nemáme, kupovat je za nehoráznou cenu nebudu, tak si je odpustím. Měj se fajn 😉

    1. Evi, pokud by se mělo ovoce kupovat za draho, nevyplatí se to, to je pravda. I hrušková povidla jsou moc dobrá. Tento recept na povidla jablková mám už dlouho a když se dostanu k surovinám 🙂 udělám je. Ale je to piplačka, než se vše okrájí a pomele. Ale výsledek je bezva 🙂 Opatruj se 🙂

  2. Ty se rozhodně nenudíš, Ali. Povidla z jablek jsou výborná, mohla bych je taky udělat (pokud se mi ovšem bude chtít ;)), padaných jablek máme u rodičů spoustu.
    Určitě máš spižírnu zaplněnou až po strop, že?! 😉 😀

  3. Přišla jsem se podívat, ale přiznám se, že povidla jsem v životě nedělala (ale zase dělám jiné věci). Proč? Jednak nemám zahradu a nějak to nikdo nevyžadoval, takže u mne ve špajzu jsou koupená švestková a kdoví… Tím ta Tvoje nechci hanit, jsi šikovná. Jen se zeptám, tam se dá ten běžný ocet nebo jiný? ☺

  4. Hani, mě to hlavně baví. Byla jsem zvyklá z domu. Všechno se tenkrát vypěstovalo a taky se to potom muselo nějak zpracovávat. Tak se zavařovalo ,vařilo a vymýšlelo 🙂 Co jsem se naloupala malých cibulek do skleniček… atd. atd. Dnes už to tak není, ale taky zpracovávám….cibulky bych už ale neloupala :-))
    Ocet jsem dala klasiku.
    Děkuji za návštěvu i komentář 🙂

  5. Jablková povidla mám hodně ráda a hlavně na vdolky.Dělávala jsem si je,ale teď dostávám od dcery.Mají na zahradě dvě jabloně.Nevím,jak je dělá,ale chutnají mně.Letos asi ještě nedělala.
    Tvoje povidla jsou hodně lákavá.
    Alenko,měj se hezky

    1. Čas jablek teprve přichází, Jitu 🙂
      Na vdolky mám nejraději marmeládu, nebo pak tvaroh a povidla švestková. Jablková používám nejvíc na koláče s posypkou.
      Jituško, děkuji za zastavení, měj se moc hezky 🙂

Napsat komentář: Jitka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *