Chřest

. . . a co s ním ? 🙂 Nikdy jsem ho nekoupila, nevařila a ani jsem si ho k jídlu nikde nedala. Nedávno mi pěkný svazek chřestu přivezla synova přítelkyně, naštěstí u toho byly na letáčku i nějaké rady a recepty. Takže výzva 🙂 a hurá do toho 🙂 Nakonec jsem si to zkusila připravit i podle svého a můžu říct, že jsem nevěřila, jak chřest dobře chutná.

Konce chřestu jsem asi 1 cm zkrátila. Potom rozřezala na půlky, ta se špičkami byla trochu větší. Spodní, ty silnější části jsem škrabkou očistila a nakrájela na silnější šikmá kolečka. Spolu s červenou cibulí a mrkví, též na kolečka nakrájenou, jsem na trošce oleje vše orestovala na zkus. Trošku soli bylo třeba dát. Části se špičkami jsem chvilku povařila ve slané vodě, přidala jsem i lžičku cukru a 2 kapky citronového oleje. Zase, aby chřest pěkně křupl. Po uvaření jsem každý kousek zabalila do slaniny a na pánvi trošku opekla. Potom už jen vše naservírovat na talíř a ochutnávat 🙂 My jsme si k tomu opekli toust, očesnekovali ho a dali ještě plátek císařského sýru.

Jaké máte zkušenosti z chřestem vy ? 🙂

napsat komentář

17 odpovědí na “Chřest”

  1. Dříve jsem jezdívala do Francie a tam je chřest na jídelníčku dosti často, tam jsem ho ochutnala. Francouz by ho asi do slaniny neobalil, ale chápu, že my vaříme jinak. Doma jsem chřest nikdy nedělala. ☺

    1. Hani, byl to první pokus. A přiznám se, že slaninku můžu 😄 Někdy snad bude možnost dát si chřest i někde v restauraci, na jiný způsob a ochutnat u odborníků 😄

  2. Chřest jsme vyzkoušeli poprvé v loňském roce a moc nám chutnalo. V sobotu jsme ho měli k obědu se ztracenými vejci a opečenými tousty, mňam 😉

    1. Evi, díky za inspiraci 😊 Určitě je spousta kombinací, které stojí zato vyzkoušet 😊S vajíčkem dobrá volba.

  3. Chřest jsem doma nikdy nedělala,jedla jsem ho pouze v restauraci.Chutnal mi moc.Manžel by ho nejedl a tak se musím domluvit se synem až přijede na víkend,že si ho spolu uděláme.Tvůj recept je lákavý,uzeninu nejím,ale dobrou slaninu si dám.
    Měj hezké dny

  4. Jitu, u nás se taky víc konzumuje sýr, než uzeniny, ale jak píšeš i ty, kvalitní slanina ano 😄Kupují u nás Pilčíkovu, ta je vždy moc dobrá.
    Měj se moc pěkně, užívej si májových dnů, jen už by to chtělo více sluníčka 🌞

  5. Alenko, já mám chřest moc ráda. Má takovou lahodnou chuť. S tou slaninou to udělám, to musela být dobrota. Já jsem si ho dělala (mužskej to nejí) zrovna včera. Jen na páře, pak kousíček másla a posypat seznamem opraženým na sucho, k tomu brambory. Moc mě to chutná. Lenka

    1. Leni , zdravím Tě a děkuji za inspiraci 🙂 Určitě chřest vyzkouším i podle Tebe, protože si myslím, že jsme ho doma neměli naposledy 🙂
      Přeji krásné sluníčkové dny. Alena

  6. Všechna čest, Ali, s chřestem ses poprala opravdu skvěle. Sbíhají se mi sliny, jídlo vypadá moc pěkně a chutně. Mňam! 😀
    Já už jsem chřest párkrát dělala jak syrový, tak naložený, ale už si nepamatuju recept. 😉 Podle tebe tentokrát zkoušet nebudu, musela bych si to sníst sama … i když slanina by asi prošla. 😉 😉 😀 😀
    Měj se májově! ☼♥

    1. Ahoj Hani, opečená slanina, znám málokoho, komu nechutná 😄 I proto jsem ji použila, kdyby to náhodou nechutnalo 😄 Ale nemám doma se strávníky problém a mám radost, že i kluci baští téměř všechno. Věřím, že by jedli i ten chřest… ale slanina by zmizela určitě první i u nich😄
      Posíláme Vám pozdrav z upršených Hp☔

  7. Chřest pěstovala moje maminka na zahrádce, takže vím, jak chutná. Ona byla z “chřestového kraje.” Dávala ho do polévky a nebo jen tak na másle, jako přílohu k bramborám.. ..Byla to lahůdka. Chtěla bych ho také pěstovat, ale nevím, kde sehnat sazenice. Poradí mi, prosím někdo????

    1. Jani, že je chřest dobrý, to už teď taky vím, ale že je to i nádherná rostlina jsem se dozvěděla nedávno. Byla za mnou kamarádka a ona má chřest na zahradě, posílala mi pak fotku, jak je chřest rozvitý, já jsem hleděla, jak je to opravdu pěkný porost. Bude mi kousek odrývat, zeptám se, kdyby šlo o kousek víc. Dala bych Ti vědět.

      1. To bych byla moc ráda. Už jsem si zjistila, že SEMO prodává i semínka chřestu na vypěstování, ale to bude asi dlouhodobá záležitost. Když nám chřest přerostl, tak vypadal jako asparát a používali jsme ho na zdobení kytic. A děkuji za nabídku.

          1. Zasadila jsem si semínka, ale stále nic neroste. Jsem z toho smutná. Někde jsem asi udělala chybu.

  8. Musela jsem hodně přemýšlet, ale vážně jsem si nevzpomněla, že bych kdy ochutnala chřest. A to se na něj všude pěje chvála, asi ho přeci jen někdy zkusím 😊.

Napsat komentář: tetkapernikarka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *